feszt nap 15 ulbrich andrea interju gms 3Ulbrich AndreaInterjú Ulbrich Andrea mezzoszopránnal, aki június 19-én, a Miskolci Operafesztiválon Azucena szerepében lép fel Verdi A trubadúr című operájában.

Számtalan alkalommal énekelte már Azucena szerepét, többek között a Veronai Arénában is. Galgóczy Judit mostani rendezése nagymértékben eltér azoktól, amelyekben korábban fellépett?

Teljesen eltér a szokványos, hagyományos Trubadúr-rendezésektől, én nagyon érdekesnek tartom. Egészen más felfogásban kell énekelnem. Nem csak a jól ismert Azucenát személyesítem meg, a mostani karakter jóval összetettebb. Az előadásnak napjainkra is érvényes, nagyon komoly mondanivalója van, ideértve olyan fogalmakat is, mint a másság vagy a kisebbség helyzete. Mindezt természetesen nekünk, énekeseknek is értenünk kell és át kell éreznünk, hogy a rendező által megkívánt elgondolást hitelesen tudjuk közvetíteni a hallgatóság felé.

Az évek során egyébként is változott a szerepfelfogása?

Nagyon sokat. Minden előadás más. Ha ugyanabban a rendezésben énekelem ötször a darabot, akkor is ötször más. Amikor pedig egy másik rendezésben kérnek fel a szerepre, igyekszem az előzőek tapasztalait is beépíteni. Ez nem csak a színészi játékra, de az éneklés módjára is igaz: sokszor rájövök, hogy egy-egy részletet mennyire másképpen is lehet énekelni. A lelki és a hangi érettséggel együtt amúgy is változik az ember hangtechnikája.

Mikor énekelte először Azucena szerepét?

2006-ban, Olaszországban.

Miért szereti ezt a szerepet?

Mindenekelőtt a drámaisága miatt. Nehéz, de nagyon hálás szerep, rengeteg színt lehet megmutatni benne. Egy elborult elméjű nőt kell megformálnom, akiben egyaránt megtalálható az anyai szív, a szeretet, a bosszú ösztöne és az elesettség. Szívfacsaró érzés mindezt átélni. Azt hiszem, hogy kell egy bizonyos érettség, élettapasztalat, hogy valaki mindezt át tudja vinni az előadásába.

Hangilag mennyire nehéz a szólam?

Hangilag sem könnyű a szerep, de ha valaki már jól tudja, mégsem nehéz énekelni, mert Verdi nagyon értett a hangokhoz.

Mennyiben jelent nehézséget, hogy egy sportcsarnokban, hangosítás mellett lépnek fel?

Nekem nem szokatlan, mert énekeltem már így Baselben, a Nabuccóban. Az az előadás egy hatalmas stadionban volt, természetesen ott is mikroporttal énekeltünk.

feszt nap 15 ulbrich andrea interju gms 2Ulbrich AndreaIlyenkor másképp énekel, visszafogja a hangját?

Nem tudom, illetve nem akarom visszafogni a hangom, mert akkor megváltozna a hangszínem. Úgy énekelek, ahogy szoktam, a többi már a hangmérnök dolga.

Egyébként vissza szokta hallgatni a régi felvételeit?

Igen, de nagyon kritikus vagyok magammal.

Egy ízben már énekelt a Miskolci Operafesztiválon, 2005-ben.

Akkor a Normában léptem fel Adalgisa szerepében. Miskolc különösen kedves nekem, mert az édesapám, Bottyán Endre egyike volt azoknak, akik a negyvenes évek végén ebben a városban megalapították az első operatagozatot. [Bottyán Endre basszbariton eredeti neve Ulbrich József volt, de Bottyán Endre néven lépett fel. Mura Péterrel, Lukács Ervinnel és Horváth Ádámmal közösen alapították meg Miskolcon a színház első opera tagozatát. - CsB -]

Azucenát nem csak a Veronai Arénában, de számos más külföldi operaházban is énekelte.

A drámai szerepeim sora az Aida Amnerisével indult Düsseldorfban, a kétezres évek közepén. Ezt követően jött Azucena, amivel számos olasz nagyvárosban szerepeltem. Felléptem Triesztben, Cremonában, Comóban, Paviában és végül a Veronai Arénában, ahol négy éven át énekeltem: a Nabuccóban Fenenát, a Trubadúrban Azucenát és az Aidában Amnerist. Utóbbit világszerte egyenesben közvetíttek, 3D-ben a Scalától a Metropolitanen át a Covent Gardenig, és több környező országban is, de Magyarországon sajnos nem.

Láthatja majd újra a Veronai Aréna közönsége is?

Nagyon remélem. A négy éves veronai fellépés-sorozatom utána többször megoperálták a térdemet, ezért hosszabb időt ki kellett hagynom. De most már jól vagyok.

Asan Civic Choir

június
hétfő
17
18:00 h
A dél-koreai Asan város kórusának műsorában magyar szerzők művei, valamint koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzanak el.... | tovább az esemény részleteihez »

Sárik Péter Trió: X BARTÓK

június
hétfő
17
20:00 h
„Jazz és Bartók” a klasszikus és a jazz-zene rajongóinak A Sárik Péter Trió a mai magyar jazzélet egyik legnépszerűbb és... | tovább az esemény részleteihez »

A Miskolci Egyetem Nőikarának hangversenye

június
kedd
18
18:00 h
A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete és a Bartók Plusz Operafesztivál közös rendezvénye Kortárs zeneszerzők –... | tovább az esemény részleteihez »

Bő szekund – Bősze Ádám zenei stand-up

június
kedd
18
20:00 h
A #szeretnekahallgatók című stand-up sikere után útjára indul a második, Bő szekund címmel. A tartalom teljesen új, a formátum viszont... | tovább az esemény részleteihez »

Kékszakállú + Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye | Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

június
szerda
19
21:00 h
Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye Hangverseny fényjátékkal Világítástervező: Bányai Tamás Látványtervező: Zeke... | tovább az esemény részleteihez »

Albin Fries: Nora

június
csütörtök
20
19:00 h
Opera három felvonásban,német nyelven, magyar felirattal |A Bartók Plusz Operafesztivál 2018-as operaíró versenyének nyertes műve Albin... | tovább az esemény részleteihez »

Igudesman & Joo – A Little Nightmare Music Show

június
péntek
21
18:00 h
A Little Nightmare Music Show világjáró show-műsor, tele virtuozitással, varázslatos zenével és bájos, magával ragadó humorral. Alekszej... | tovább az esemény részleteihez »

EZREK OPERÁJA – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (Cavalleria rusticana)

június
péntek
21
21:15 h
Opera egy felvonásban, olasz nyelven A világ operairodalmának halhatatlan remekműveit bemutató Ezrek operája sorozatban Pietro Mascagni... | tovább az esemény részleteihez »

Pietro Mascagni: Iris

június
szombat
22
19:00 h
Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven – A Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátéka (Pilsen, Csehország) Az egzotikus... | tovább az esemény részleteihez »

HÁROM TENOR GÁLA

június
vasárnap
23
19:00 h
Három tenor a Bartók Plusz Operafesztivál 2019 záró gálahangversenyén Műsoron Giuseppe VERDI, Giacomo PUCCINI, Charles GOUNOD, Pjotr... | tovább az esemény részleteihez »
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook