Tartalomjegyzék

MozART GroupMozART GroupA zenei tartalom és a forma paródiáival hódította meg a közönséget a lengyel MozART Group – hangversenyük az egymást követő ráadások révén mintha soha nem akart volna véget érni péntek este a Nagyszínház színpadán. Tokody Ilona dalestjével a zsinagógában varázsolta el a közönséget. A „Bartók + Elmélet” sorozatban pedig Földes Imre zenetörténész Liszt szimfonikus költeményeinek elemzésével adott ízelítőt a mester életművének gazdagságából.

Képgaléria »

Komolytalan zene

Az Európai Unió soros elnökségét Magyarországtól átvevő Lengyelország „delegálta” Miskolcra a MozART Group-ot. Ezzel a páratlan hangulatú koncerttel adta át a maga keretei között a Miskolci Operafesztivál a kulturális stafétát Lengyelországnak. A vonósnégyes koncertje során nemcsak a zene univerzális közegében utazott országok és földrészek között szabadon a hallgatóság, hanem a zenei humor ugyancsak nyelvi problémáktól mentes világában is.

MozART GroupMozART GroupA MozART Group nem tett mást, mint felismertette: olyan muzikális közegben élünk itt, Európában és a világban, amely mindannyiunknak ugyanazt jelenti – legalább is egy adott korosztályon belül. Azoknak, akikben emlékeket kelt a Beatles, a Rolling Stones, Elvis Presley, Elton John, a spanyol flamenco, az orosz népzene, Haydn, Mozart, Beethoven, Csajkovszkij, a cigányzene, Bill Haley és a rock and roll, a dzsessz műfaja és egyáltalán: az elmúlt fél vagy egész évszázad komoly- és könnyűzenei slágereinek megannyi dallama.

A kvartett ironikusan, látszólag tiszteletlenül bánt a zene „szentjeivel”, humoros ötleteikkel viszont éppen arra világítottak rá, hogy kortárs zenéinkben egy nyelvet beszélve meg tudjuk találni a közös hangot. És ha valamit mégsem értenénk, ott van a humor, amely képes leküzdeni egy újabb kommunikációs akadályt.

A MozART Group számára nem létezett tabu. Céljuk, vagyis a jókedv megteremtéséhez minden zenei, színpadi és hangkeltő eszköz használatát megengedhetőnek találták. Tudván: a finomra csiszolt szatíra – és a maguk iróniája – egyáltalán nem bántó, ha profi módon, ízléssel használják.

Nehéz lenne plasztikusan megfogalmazni mindazt a zenei, és nem utolsó sorban színpadi leleményt, amellyel a vonósnégyes Európa (és a nagyvilág) zeneszerzőinek és „slágergyárosainak” szerzeményein keresztül a fesztiválközönség elé varázsolta a zenekultúra sokszínűségét. A Fesztiválnapló írója meg sem kísérli leírni azt a két órát, amelyet a teltházas Nagyszínház nézőterén átélt a MozART Group-pal. Csupán ajánlhatja a fotókon megőrzött hangulatot (lásd Képgalériánk »), vagy az együttes videóit a YouTube videómegosztó portálon…

Asan Civic Choir

június
hétfő
17
18:00 h
A dél-koreai Asan város kórusának műsorában magyar szerzők művei, valamint koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzanak el.... | tovább az esemény részleteihez »

Sárik Péter Trió: X BARTÓK

június
hétfő
17
20:00 h
„Jazz és Bartók” a klasszikus és a jazz-zene rajongóinak A Sárik Péter Trió a mai magyar jazzélet egyik legnépszerűbb és... | tovább az esemény részleteihez »

A Miskolci Egyetem Nőikarának hangversenye

június
kedd
18
18:00 h
A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete és a Bartók Plusz Operafesztivál közös rendezvénye Kortárs zeneszerzők –... | tovább az esemény részleteihez »

Bő szekund – Bősze Ádám zenei stand-up

június
kedd
18
20:00 h
A #szeretnekahallgatók című stand-up sikere után útjára indul a második, Bő szekund címmel. A tartalom teljesen új, a formátum viszont... | tovább az esemény részleteihez »

Kékszakállú + Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye | Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

június
szerda
19
21:00 h
Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye Hangverseny fényjátékkal Világítástervező: Bányai Tamás Látványtervező: Zeke... | tovább az esemény részleteihez »

Albin Fries: Nora

június
csütörtök
20
19:00 h
Opera három felvonásban,német nyelven, magyar felirattal |A Bartók Plusz Operafesztivál 2018-as operaíró versenyének nyertes műve Albin... | tovább az esemény részleteihez »

Igudesman & Joo – A Little Nightmare Music Show

június
péntek
21
18:00 h
A Little Nightmare Music Show világjáró show-műsor, tele virtuozitással, varázslatos zenével és bájos, magával ragadó humorral. Alekszej... | tovább az esemény részleteihez »

EZREK OPERÁJA – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (Cavalleria rusticana)

június
péntek
21
21:15 h
Opera egy felvonásban, olasz nyelven A világ operairodalmának halhatatlan remekműveit bemutató Ezrek operája sorozatban Pietro Mascagni... | tovább az esemény részleteihez »

Pietro Mascagni: Iris

június
szombat
22
19:00 h
Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven – A Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátéka (Pilsen, Csehország) Az egzotikus... | tovább az esemény részleteihez »

HÁROM TENOR GÁLA

június
vasárnap
23
19:00 h
Három tenor a Bartók Plusz Operafesztivál 2019 záró gálahangversenyén Műsoron Giuseppe VERDI, Giacomo PUCCINI, Charles GOUNOD, Pjotr... | tovább az esemény részleteihez »
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook